Anemia to choroba, która może kojarzyć się wszystkim z bladością, zmęczeniem i ciągłą ochotą na sen. Tak, to mogą być przyczyny anemii. Niestety jednak bardzo często zdarza się, że są one bagatelizowane. Bo to za gorąco, bo to za duszno, bo za sucho w powietrzu... Każda wymówka jest dobra, prawda? Wszystko, byleby nie pójść do lekarza i nie sprawdzić, czy rzeczywiście potrzebujesz pomocy lekarza.


Zapewne nieraz się z tym już spotkałeś. Polacy mają to do siebie, że zdrowie stawiają na ostatnim miejscu. Nie zauważają też, że znacznie łatwiej i szybciej jest zapobiegać, niż leczyć już konkretną chorobę. Co zatem możesz zrobić, żeby uchronić się przed anemią lub maksymalnie zniwelować jej przebieg oraz skutki? Przede wszystkim zadbaj o dietę! Przecież w tym szczególnym czasie koniecznie musisz zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiednich składników.


Koniecznie musisz zadbać o dietę, która będzie bogata w białko. Najlepszym rozwiązaniem będzie to białko, które jest dostarczane w ramach produktów pochodzenia zwierzęcego. Koniecznie jednak pamiętaj, że nie musisz wybierać tych najtłustszych mięs, jak wieprzowina. Możesz z powodzeniem zastępować je zdrowym białym mięsem kurczaka.


Pamiętaj też, aby w Twojej spiżarni nie zabrakło wszelkiego rodzaju produktów bogatych w żelazo. W końcu żelazo to główny budulec czerwonych ciałek, których teraz Ci brakuje. Bogate źródło białka stanowi wątroba zwierzęca oraz jaja, mięso oraz warzywa i owoce. Dodatkowo, planując zakupy pokuś się o takie elementy, jak papryka, kiełki pszenicy, brokuły, fasola, orzechy, kukurydza i kapusta. Pamiętaj, że anemia to choroba, z którą możesz żyć. Koniecznie zrób szybką ewidencję zawartości lodówki i zaznacz to, co koniecznie musisz dokupić. Nie bój się – pamiętaj, że właśnie takim i sposobami leczyli się nasi rodzice i dziadkowie.